U četvrtak 19.4. 2018. g. u našoj školi je održana prva u nizu radionica kukičanja hobica za palčiće.

Na radionici su sudjelovale iskusne bake, mame i tete iz vrtića  s područja naše općine te učenice 2.-4. razreda koje cijelu godinu marljivo kukičaju u školi sa svojom učiteljicom.

Uključili smo se u akciju „Crohobice za palčiće“ koja djeluje godinu dana u Hrvatskoj.

Što su to Hobice za palčiće?
Male heklane/kukičane hobotnice koje služe kao medicinsko pomagalo prerano rođenim bebama u inkubatoru.

Zašto hobice?

Liječnici u Danskoj su 2013. godine došli na ideje o bebama s hobotnicama kao medicinskom pomagalu. Otkrili su da prijevremeno rođene bebe koje su u svojim prvim danima uz sebe imale pletene hobotnice poboljšale su  svoje disanje, imale pravilne otkucaje srca i više nego zadovoljavajuću razinu kisika u krvi, a osim što se pokazalo da male hobotnice pozitivno utječu na ukupno zdravstveno stanje – imale su i odličan smirujući utjecaj na bebe.

Hobotnice podsjećaju bebe na njihove pupčane vrpce i na majčinu utrobu zbog čega osjećaju sigurnost, a samim time omogućuje se lakši rad medicinskom osoblju jer bebe ne čupaju sonde na koje su spojene. Bebe se prigrle uz hobotnice kao da su još uvijek u utrobi, one ih smiruju i daju im oblik fizičkog kontakta zbog kojeg se vraćaju ugodne uspomene i odvraća im pažnju od inkubatora.

Kako ih izrađivati?

Učiteljica i voditeljica radionice Maja Knez Vranić dala je detaljne upute kako se izrađuju hobice i što je za njih potrebno.

Hobotnice se heklaju od konca koji je 100% pamučan, određene debljine, a punjenje je antialergijsko te postoji određen broj heklice..Izrađuju se po zadanim uputama i prati se red po kojem se izrađuju.

Sve hobotnice koje se izrade idu na provjeru ( ne smije biti rupica, glava mora biti tvrda, moraju se poštivati mjere), nakon toga hobotnice se peru i suše, a tek tada su spremne za bolnice koje ih prije stavljanja u inkubator steriliziraju.
Izrada jedne hobotnice traje nekoliko sati što ovisi o uspješnosti heklačice.

 

Za sav potreban materijal pobrinula se TZ Općine Pisarovina  pa su naše vrijedne polaznice odmah prionule poslu i počele s izradom svojih prvih hobica.

Dva sata je brzo prošlo uz rad i smijeh. Dogovorena je i  sljedeća radionica  za dva tjedna ,3.5.2018. na kojoj ćemo pokazati kako se hobice dovršavaju i pune .

Nama je bilo jako zabavno i veselimo se sljedećoj radionici!

Maja Knez Vranić, uč.

[URIS id=1642]