Kao i prijašnjih godina, a  tako i ove, naši su četvrtaši u pratnji svojih učiteljica bili na terenskoj nastavi u Zagrebu.

Posjetili su Hrvatski sabor i Hrvatski školski muzej.

Nakon dolaska u Zagreb uputili su se prema Gornjem gradu i zgradi Sabora. Uz stručno vodstvo učenici su mogli vidjeti repliku Baščanske ploče, glavno stubište, predvorje Velike vijećnice gdje se nalaze poprsja hrvatskih velikana 19. i 20. stoljeća koji su se kao saborski zastupnici zalagali za neovisnu i samostalnu hrvatsku državu (Ante Starčević, Josip Jelačić, Ivan Mažuranić, Josip Juraj Strossmayer, Janko Drašković i dr.). Ušli su u Veliku vijećnicu ili Sabornicu u kojoj se održavaju plenarne sjednice i u sklopu koje se nalaze tri galerije: galerija za posjetitelje, predstavnike medija i diplomatska loža, a na kraju i u Dvoranu Ante Starčevića u kojoj se održavaju službena primanja u Saboru  i na čijem zidu dominira slika koja prikazuje trenutak proglašenja Ustava 22. prosinca 1990. te prvog hrvatskog predsjednika kako se obraća zastupnicima.

Nakon što su učenici razgledali unutrašnjost Sabora, krenuli su laganom  šetnjom od Sabora i Trga svetog Marka prema Trgu Republike Hrvatske gdje se nalazi Hrvatski školski muzej.

U muzeju su bili podijeljeni u dvije skupine. Prva skupina je uz stručno vodstvo razgledala stalni postav muzeja, a za drugu skupinu je bila organizirana radionica „Pišemo krasopisom“. Nakon određenog vremena učenici su zamijenili aktivnosti.

Za vrijeme razgledavanja stalnog postava muzeja učenici su imali priliku vidjeti izgled učionice pučke škole s kraja 19.stoljeća, različita nastavna sredstva i pomagala, dokumente, zastave, likovne radove te različite radove učenika iz predmeta kojeg danas više nema u našim školama – ženski i muški ručni rad, parišku sobu te radnu sobu Mate Lovraka.

Na radionici „Pišemo krasopisom“ učenici su mogli naučiti osnove krasopisa na pripremljenim nastavnim listićima, a sve to pod budnim okom “stroge“ učiteljice kakve su bile krajem 19. stoljeća. Učenici su pisali perom i tintom. Na sebi su imali prigodnu odjeću kakva se nosila nekad u pučkoj školi. Učili su pravilno sjediti, držati pero te odlike lijepog i kulturnog ponašanja.

Bilo je lijepo, zanimljivo i nadasve poučno!

 

Učiteljica Natacha Vukić

[URIS id=1799]