Na poziv FabLab-a i gospodina Roberta Vidovića, ambasadora ovog događanja u Hrvatskoj, a u ime European Maker Week-a, uključili smo se u obilježavanje European Maker Week-a od 12.do  19. svibnja 2018..  Radionice je osmislila stručna suradnica školska knjižničarka Blanka Špeglić, a u provedbi su sudjelovale učiteljice Hana Milunović, Ida Herak, Smilja Matijević, Ankica Zebić i Mirjana Štulhofer.

Organizirali smo i proveli aktivnosti s učenicima različitih uzrasta:

  1. Radionica micro:bit programiranja

Radionica je provedena s učenicima 4.a i 4. b razreda, a provele su je učiteljica informatike Ida Herak i školska knjižničarka Blanka Špeglić. Svaka radionica trajala je 45 minuta. Učenicima je ovo bio prvi susret s micro:bitom i programiranjem uopće. Na početku radionice ukratko su objašnjeni dijelovi micro:bita te ono što ćemo raditi, a zatim su svi učenici prema uputama učiteljica, a uz istovremenu demonstraciju, programirali svoj micro:bit.  Micro:bitove smo posudili iz Bibliobusne službe Knjižnica grada Zagreba, a na radionicama je ukupno sudjelovalo 27 učenika.

  1. Origami aktivnost – izrada „beskonačne kocke“

Radionica je provedena s učenicima 6. a razreda, a provela ju je školska knjižničarka Blanka Špeglić. Izrada „beskonačne kocke“ zahtijeva dobru i detaljnu pripremu. Cilj je bio izraditi 6 kocki, za što je bio potrebno izrezati 288 kvadratnih komada papira u boji, svaki komad presaviti tri puta na zadani način, od takvih presavijenih dijelova složiti malu kocku sa zadanim rasporedom strana u boji, a zatim od osam malih kocki složiti jednu „beskonačnu“ tako da spajamo po dvije strane na 16 točno određenih mjesta. U radionicu je ukupno bilo uključeno 20 učenika.

  1. Radionica kreativnog izražavanja – Izmisli, nacrtaj i opiši robota iz mašte

Radionica je provedena s učenicima 1. razreda. Zaključili smo kako ponekad moramo raditi određene poslove koji su nam ili naporni ili bismo radije to vrijeme proveli na drugačiji način. Zadatak za učenike bio je osmisliti robota koji bi taj posao radio umjesto nas (ili naših roditelja), te ga nacrtati, imenovati i usmeno objasniti što taj robot radi. Rezultat radionice su zanimljivi i simpatični učenički prvoizumi koje ćemo oblikovati u digitalnu slikovnicu. Radionicu je provela školska knjižničarka Blanka Špeglić.

  1. Izrada straničnika s QR kodovima koji promoviraju European Maker Week i našu školu

Straničnike i izradu QR kodova radili su učenici 7.a razreda. Uz QR kodove za straničnik, izradili su i QR kod za svaku od 28 zemalja EU kojom identificiraju zastave tih zemalja. Radionicu su provele učitejice Ida Herak, Smilja Matijević i Blanka Špeglić.

[URIS id=2036]