U našoj Bratini 2012.godine osnovana je Udruga „Titanic 100“ s ciljem istraživanja, očuvanja i prezentiranja dokumenata, predmeta, građe vezane uz stanovnike Hrvatske, BiH te Slovenije, sudionike velike pomorske tragedije britanskog parobroda Titanic iz 1912.godine. U spomen na taj događaj u Bratini, a u čast sudionika tog tragičnog događaja Udruga realizira projekt pod nazivom Spomen kuća s tematskim parkom „Titanic 100“.

Ove godine je Udruga  (njezin predsjednik, gospodin Alija Pozderac) u suradnji s TZ općine Pisarovina raspisala literarni natječaj za učenike V.-VIII.(IX.) razreda iz osnovnih škola „Vladimir Nazor“, Pisarovina te Druge osnovne škole iz Bosanske Krupe, grada prijatelja općine Pisarovina.

Učenici su pisali radove u trima kategorijama (kratka priča, poezija, crtica/anegdota).

U nedjelju, 27.svibnja 2018. godine na skupštini Udruge u Bratini (na prostoru spomen kuće i tematskog parka „Titanic 100“) pozvani su svi nagrađeni učenici kojima su tom prigodom dodijeljene i nagrade, a prvonagrađeni radovi iz svih triju kategorija, iz obiju škola (Pisarovina i Bosanska Krupa) su i pročitani.

Ovom prigodom ravnateljica OŠ „Vladimir Nazor“, gđa Branka Smolković Cerovski i Druge osnovne škole, gđa Daira Zjakić potpisale su Povelju prijateljstva između naših dviju škola. Razmijenjeni su darovi, a naši su učenici pozvani u goste u  Bosansku Krupu, tj. prvonagrađeni učenici ovog natječaja, to će i učiniti zajedno sa svojim mentoricama jer je put u Bosansku Krupu dio njihove nagrade u ovom natječaju.

U umjetničkom dijelu programa na skupštini sudjelovao je KUD „Bratinečko srce“ (dječja sekcija) te KUD “Vrhovje župe Dubranec“.

Nakon rada skupštine druženje gostiju iz cijele Hrvatske, naših učenika i mentora, te gostiju iz Druge osnovne škole iz Bos. Krupe nastavljeno je na imanju obitelji Žunec.

Gospodin Pozderac, predsjednik Udruge, najavio je nove pothvate i nova iznenađenja i za sljedeću godinu. Njegovom pozivu rado ćemo se odazvati i objeručke ga prihvatiti!

Nagrađeni učenici:

  1. Kratka priča: 1.Nia M. (8.r.), 2. Sarah R. (5.r.), 3. Martina M. (5.r.)
  2. Poezija: 1.Jakov P. (5.r.), 2. Lana P. (7.r.), 3. Marija M. D. (8.r.)
  3. Anegdota/ crtica: 1.David S. (7.r.), 2.Thomas M. (6.r), 3. Karla M. (8.r)

[URIS id=2146]