PROJEKTNI DAN: Vode našeg zavičaja – PŠ Donja Kupčina, 30.5. 2018.

U PŠ  Donja Kupčina 30. 5. 2018. organiziran je projektni dan pod nazivom „Vode našeg zavičaja“.

U projektu su sudjelovali svi učenici 1.-4. r. Matične škole, PŠ Bratina i PŠ D. Kupčina.

Nakon dolaska svih učenika u PŠ D. Kupčina slijedio je uvodni dio, u kojem su se učenici upoznali s mjestom i  njegovim posebnostima  te ponovili dosadašnje stečeno znanje o vodama.

Slijedila je podjela učenika u četiri skupine po razredima. Svaki je učenik u pojedinoj skupini  dobio i prigodni simbol skupine (1.r. žabice, 2.r. ribice, 3.r. lokvanji i 4. r. rode).

Svaka je skupina sudjelovala u projektu kroz šest aktivnosti:

1.Kupa,  živi svijet u njoj i uz nju

2.Ribolov-slobodno vrijeme

3.Blagoslovljena voda

4.Učimo nove riječi

5.Živi svijet u kapljici vode

6.Igra „Lončiću, čuvaj me“

  1. aktivnost je održana uz rijeku Kupu, a predvodio ju je učitelj kemije u Matičnoj školi Branimir Rajšel. On je učenicima održao kratko predavanje o rijeci Kupi (izvoru, toku, ušću, značaju za život ljudi), zatim je učenike upoznao s biljnim i životinjskim svijetom Kupe, načinima proučavanja vode (uzimanje uzorka, mjerenje temperature …) te upozorio na važnosti očuvanja rijeke čistom.
  2. aktivnost je, također, održana uz rijeku Kupu, a nju je predvodio g. Zdravko Potesak predsjednik ŠRD „Smuđ“ Donja Kupčina. On je učenicima govorio o ribama koje obitavaju u rijeci Kupi, pokazao im opremu za ribolov (različite vrste ribičkih štapova, mamce i ostalu ribičku opremu) te objasnio način kako se lovi riba što su učenici imali priliku i isprobati.
  3. aktivnost održana je u crkvi sv. Marije Magdalene, gdje je vjeroučiteljica Đurđica Trputec održala predavanje o važnosti vode u vjerskom životu (krštenje, blagoslovljena voda, blagoslov jela, blagoslov kuća). Vjeroučiteljici se pridružila i gđica Maja Vidović koje je upoznala učenike s prošlošću župe.
  4. aktivnost održana je ispred škole, učenici su predvođeni učiteljicama Frankom Vukin (engleski jezik) i Helenom Gradski (njemački jezik) kroz igre „Otkrivanja riječi“ i „Ulov riječi “učili i proširivali rječnik s novim riječima vezanim na temu  (voda, ribe, rode i sl.).
  5. aktivnost je održana nakon povratka svih skupina s Kupe; učenici su uz pomoć učitelja Branimira Rajšela istraživali pomoću mikroskopa živi svijet u kapljici vode.
  6. aktivnost se održala na školskom igralištu; učenici su za kraj imali igru „Lončiću, čuvaj me“ u kojoj im je bio zadatak što prije prenijeti vodu do cilja, a da se ona ne prolije.

 

Nakon završenih svih aktivnosti učenici su dobili listiće koje su trebali riješiti.

Uslijedila je zahvala na aktivnom i suradničkom  sudjelovanju u projektnom danu te pozdrav i odlazak učenika i učitelja prema svojim kućama.

                                                                                   učiteljica Natacha Vukić

[URIS id=2166]