U utorak, 26. lipnja 2018. godine, učenice šestih razreda u pratnji mentorice i voditeljice Mladih glagoljaša Mirjane Košarić- Futač otputovale su iz Zagreba u Roč na državnu smotru Male glagoljske akademije „Juri Žakan“u Roč. Mala glagoljska akademija je smotra učenika osnovnih škola u svrhu očuvanja kulturne baštine i bavljenja glagoljicom. Organizatori su bili Ministarstvo znanosti i obrazovanja te Agencija za odgoj i obrazovanje, Podružnica Rijeka.

Državna smotra 26. saziva MGA održana je u Roču s temom: Glagoljica kroz osjetila.. Rad je bio organiziran u šest radionica: literarno-scenskoj, povijesnoj, likovno-keramičkoj, grafičkoj, radionici fresaka i novinarskoj. Učenice Dora Harambašić, Lara Petrin i Sara Turkalj te ja, bile smo raspoređene u različite radionice. Bila su organizirana dva izleta: poludnevni posjet Aleji glagoljaša i cjelodnevni izlet po Istri u pratnji akademika Josipa Bratulića. Održano je i predavanje o tiskarstvu F.Para, učila se himna glagoljaša i istarski ples Šete Paši. Učenici i mentori bili su motivirani za kreativan rad na glagoljici što se moglo vidjeti i na završnoj svečanosti. Dora Harambašić i Lara Petrin na večernjem programu odsvirale su skladbe na klavijaturama i gitari, a Sara Turkalj je vodila intervjue za novinarsku radionicu.

26. saziv smotre MGA je završen na zadovoljstvo svih nas, ispunjena su očekivanja, edukacija i druželjublje u pozitivnom ozračenju.

Mirjana Košarić-Futač

[URIS id=2487]