Od ove školske godine i mi smo članovi Croatian Makers Lige, projekta udruge Institut za Razvoj i Inovativnost Mladih – IRIM. Fokus ovog projekta je razvoj digitalne i znanstvene pismenosti, tehnoloških i ostalih kompetencija u okviru STEM područja za mlade u Hrvatskoj i drugim zemljama, kako bi postali ravnopravni građani 21. stoljeća. (preuzeto sa http://croatianmakers.hr/hr/o-nama/ ) U sklopu tog projekta provest ćemo 4 natjecanja – kola, prema zadanom rasporedu.

1. kolo održali smo u ponedjeljak. Sudjelovalo je 10 učenika koji su se danima u svoje slobodno vrijeme pripremali kako bi pokazali svoje programerske vještine. Uključenjem u projekt dobili smo i 5 m-bot robota. Zadatak je bio programirati m-bota da se kreće po zadanoj stazi, svijetli određenim bojama, zaustavi se na točno određenom mjestu i proizvede zvuk.

Na natjecanju je bilo vrlo uzbudljivo! Trajalo je 3 sata, ali i to nam je bilo prekratko. Da se učenike pitalo, ostali bi oni još toliko! Svoje programe su svi isprobali na robotima, a najbolji uradak svakog učenika smo snimili i poslali, kao i ukupne bodove.

U Croatian Makers robotičku ligu uključeno je 550 škola i više od 10 000 učenika. Mi smo tek počeli i svaki rezultat nam je poticaj da sljedeći put budemo još bolji, a novo kolo počinje već 1. prosinca!

Pripreme i natjecanja s učenicima provode učiteljice Ida Herak i Blanka Špeglić.