14. studenog sudjelovali smo u Microsoft Skype-a-Thonu. Skype-a-Thon je zabavan način kroz koji možemo naučiti kako postati svjetski građani. Povezali smo se s djecom iz cijelog svijeta putem Skypa kako bi upoznali njihove kulture i običaje te kod djece razvili empatiju prema drugim narodima i kulturama.

Najprije smo otputovali u Nigeriju, u grad Lagos. Uspjeli smo ih vidjeti i čuti, no zbog tehničkih problema u vezi nismo uspjeli odigrati igru Mystery Skype. Brzom reakcijom učiteljice Maje Knez Vranić uspjeli smo pronaći novu školu i otputovali u Indiju, u New Delhi. Upoznali smo njihov prvi razred i saznali ponešto o kriketu, njihovom nacionalnom sportu, što vole i ne vole jesti te kako provode slobodno vrijeme. Oni su bili vrlo uzbuđeni jer je ovaj razgovor s nama bio njihov prvi Skype. Našu zemlju, mjesto i školu predstavili su sramežljivi učenici 5.-ih i 6.-ih razreda.

U popodnevnim satima učenici 6.-ih i 7.-ih razreda odigrali su igru Mystery Skype. Mystery Skype je igra u kojoj dva razreda, komunicirajući putem Skypea, trebaju pogoditi kontinent, državu i grad u kojem se onaj drugi razred nalazi. Naši prijatelji nalazili su se u Europi, u Irskoj. To smo jako brzo pogodili, ali s njihovim gradom smo se pošteno namučili. A, što mislite kako je tek njima bilo pronaći Pisarovinu! Kasnije smo se podružili i razgovarali o djeci bliskim temama – nogometu, muzici i Fortnitu.

Dan smo završili u SAD-u, u Virginiji! Virtualno smo posjetili Viginia Museum of History and Culture. Poslušali smo vrlo zanimljivo predavanje gospodina Chrissa van Tassella o Pocahontas i Powhatan Indijancima, temi koju smo upravo obradili u 6. razredu.

Skupljajući virtualne milje sudjelovali smo u humanitarnoj akciji Microsofta u kojoj se  pomaže djeci iz siromašnih, ruralnih krajeva u svijetu kako bi imali mogućnost i što bolje uvjete za školovanje.

Bili smo jako uzbuđeni što smo putovali svijetom; iako nismo napustili našu učionicu ni knjižnicu, sakupili smo  13 896 milja!

Blanka Špeglić i Maja Knez Vranić, učiteljice

[URIS id=3249]