Nacionalni kviz za poticanje čitanja jedna je od aktivnosti koje se provode u Mjesecu hrvatske knjige. Tema ovogodišnjeg kviza bila je „Do baštine na krilima mašte“ pa su knjige koje su se za kviz čitale odgovarale temi baštine. Vrijedne petašice koje su se zainteresirale za čitanje su Magdalena M, Nicole J. i Hana V. Nije mala stvar dobrovoljno pročitati 3 romana u mjesec dana! Bravo, cure!

A, čitale su knjige:

Andautonac autorice Snježane Babić Višnjić,

Sve o Evi Nene Lončar i

Letači srebrnih krila Melite Rundek.

Dakle, zadnjeg dana Mjeseca hrvatske knjige, 15. studenog, gospodin Vlahek dovezao je čitačice u Zagreb na završnicu kviza. Međutim, upravo traje i Interliber pa nismo htjeli propustiti priliku da, kad smo već u Zagrebu, ne svratimo i tamo. Učenice je na Zagrebačkom velesajmu dočekala knjižničarka Blanka.

A, na Interliberu – nema čega nema! Sve se detaljno pregledalo, svaki štand obišlo, knjige prelistavalo, šetalo se iz paviljona u paviljon i natrag; na kraju, sigurne u svoj izbor, ljubiteljice knjiga izabrale su za sebe nove knjige koje jedva čekaju čitati!

S Velesajma nas je naš osobni vozač odvezao pred Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu. Tu se održala završnica Nacionalnog kviza za poticanje čitanja. Prije samog početka obišle smo predvorje knjižnice i razgledale izložbu o povijesti glagoljice u Hrvatskoj.

Kad je stiglo podne, sve je utihnulo i napetost se mogla opipati u zraku.

U kvizu je ove godine sudjelovalo oko tisuću djece iz dvjestotinjak knjižnica iz cijele Hrvatske. Sve okupljene pozdravile su autorice romana, pohvalile djecu i njihov trud. Odgledali smo i umjetnički dio programa koji je izveo SKUD „Ivan Goran Kovačić“, a onda je krenulo izvlačenje dobitnika. 15 utješnih nagrada i jedna ona glavna – tablet za pobjednika! Ove godine, nažalost, nismo bili sretne ruke i ime naših učenica nije se čulo među izvučenim sretnicima.

No, pitajte Nicole, Hanu i Magdalenu što misle o jučerašnjem danu; nitko ne žali za nagradama. Mi smo se provele odlično! Uostalom, pogledajte fotografije!

knjižničarka Blanka Špeglić

Interliber i NSK