Danas smo osvojili Troju!!!

Učenici 5.a, 5.b i 5. c razreda sudjelovali su u radionici „Izradi konja, osvoji Troju“. 90-minutnu radionicu proveli su učenici SŠ „Faust Vrančić“ iz Zagreba sa svojom profesoricom Kristinom Škaler. Okupljenim petašima na početku druženja obratila se profesorica Škaler i ispričala im zašto se ova radionica provodi u 2018. godini te im pokazala izložbu o Troji, grčkim junacima i obilježjima tog doba. Izložbu smo na posudbu dobili zahvaljujući gospođi Enisi iz Turskog kulturnog centra Yunus Emre i muzejskom pedagogu Ozrenu iz Arheološkog muzeja.

Što je mit, tko su stari Grci i gdje se nalazi Troja čuli smo od Ivana D, učenika 5. b razreda koji je pripremio powerpoint prezentaciju, a zatim su Ivano P., Hana V, Leona Š., Ivan V., Lorena, P. i ponovno Ivan. D. upoznali ostale učenike 5.-ih razreda s pričom o otmici Helene, Grčko-trojanskom ratu i  samom Trojanskom konju. Na kraju uvodnog dijela obratila nam se i sama Helena! (Lara Š.)

Kad smo sve saznali, bacili smo se na posao. S izradom konja bili smo gotovi brže od starih Grka jer su nama pomagali Lara, Terra, Elvir, Mario, Dominik, Karlo, Marin, Marko M. i prof. Kristina. E, Grci, Grci, da je vama ova ekipa bila pri ruci, i vi biste prije završili svoj posao!

Svaki učenik 5. a, b i c razreda dobio je dijelove konja izrezane na šperploči laserskim rezačem koje su slagali i lijepili te na kraju dobili drvenog konja za uspomenu na današnju radionicu.

Za kraj, napad katapultima na zidine Troje! Tri punkta, tri razreda…Troja nije imala šanse!

Nisu to danas bile prave zidine, niti su to bili pravi Grci, ali ono što jest –  bilo je poučno, dinamično, drugačije i jako, jako zabavno!

Hvala još jednom prof. Škaler, njezinim učenicima, Lari Š., gospođi Enisi i gospodinu Ozrenu, ravnateljici Branki Smolković Cerovski koja je ovu radionicu pozvala (i dozvala!) u našu školu, našim učiteljicama Maji Slamar, Danijeli Kordić, Mirjani Štulhofer te kuharicama koje su nahranile vrijedne srednjoškolce!

Radionicu i program u školi organizirala je školska knjižničarka Blanka Špeglić.

[URIS id=3364]