U srijedu, 10.4.2019. naši su četvrtaši u pratnji svojih učiteljica bili na terenskoj nastavi u Zagrebu. Posjetili su Hrvatski školski muzej koji se nalazi na Trgu Republike Hrvatske. U muzeju su uz stručno vodstvo razgledali stalni postav muzeja i sudjelovali u radionici „Pišemo krasopisom“.

Za vrijeme razgledavanja stalnog postava muzeja učenici su imali priliku vidjeti izgled učionice pučke škole s kraja 19.stoljeća, različita nastavna sredstva i pomagala, dokumente, zastave, likovne radove te različite radove učenika iz predmeta kojeg danas više nema u našim školama – ženski i muški ručni rad, parišku sobu te radnu sobu Mate Lovraka.

Na radionici „Pišemo krasopisom“ učenici su mogli naučiti osnove krasopisa na pripremljenim nastavnim listićima, a sve to pod budnim okom “stroge“ učiteljice kakve su bile krajem 19. stoljeća. Učenici su pisali perom i tintom. Na sebi su imali prigodnu odjeću kakva se nosila nekad u pučkoj školi. Učili su pravilno sjediti, držati pero te odlike lijepog i kulturnog ponašanja.

Bilo je lijepo, zanimljivo i nadasve poučno!

 

 Sanja Milašinčić, učiteljica RN

Terenska nastava učenika 4. razreda