Učenici 4. razreda iz Pisarovine, Bratine i Donje Kupčine sudjelovali su na radionici kriptografije i radionici o zvuku. Nakon kratkog predstavljanja, popularizator znanosti prof. Krešimir Čanić, učenicima je približio svijet kriptografije kroz povijesne priče o Spartancima, Veneciji, tajnim društvima te njihovim „tajnim agentima“ koji su prenosili važne poruke koje neprijatelji nisu smjeli saznati. Slijedio je dio u kojem su učenici pisali jedni drugima šifrirane poruke koristeći se Venecijanskom šifrom. Svatko je izradio svoj „ključ“ i pisao tajnu poruku. Tajna poruka može se dešifrirati samo ako imate točan ključ. Vidjeli smo još jedan način šifriranja – pomoću šifrarnika. Poruka se zapisuje tako da se koriste dva kruga sa slovima. Šifrira se prelaskom iz unutarnjeg kruga u vanjski, a dešifrira obrnutim redoslijedom.

Radionica o zvuku osvijestila nam je važnost sluha kao jednog od najvažnijih čovjekovih osjetila. Mi ljudi ne čujemo tako dobro kao neke životinje, ali jedino mi možemo razlikovati fine nijanse u zvukovima što nam omogućuje da uživamo u glazbi. Naučili smo da zvuk mora doći do našeg bubnjića da bismo ga čuli, a o tome kroz što zvuk do bubnjića putuje ovisi njegova brzina. Interesantnim i zabavnim pokusom koji je pokazao kako se možemo točno kretati samo pomoću zvukova koje čujemo, bez da gledamo, završili smo radionicu.

Bilo nam je zanimljivo i poučno, a svi četvrtaši će do kraja šk. godine dobiti svoje šifrarnike.

Ako ste VI roditelj četvrtaša i uskoro primjetite neobične promjene u komunikaciji sa svojim djetetom, nabavite šifrarnik! 🙂 A opet, možda je samo riječ o pubertetu – no za to šifrarnik, nažalost, ne postoji.

Blanka Špeglić, šk. knjižničarka

[URIS id=5474]