Posljednjih nekoliko tjedana školska je knjižnica postala informatički studio i brodogradilište. Zainteresirani učenici 6. razreda uključili su se u 1. hrvatsko natjecanje u robotici na vodi pod naslovom “Titanic u zagrljaju modernih tehnologija”. Zadatak je imao 2 dijela: napraviti maketu Titanica od stiropora i napraviti informatički program u Raspberry Pi programskom jeziku tako da se brodom upravlja putem tableta. Muška ekipa se odmah podijelila u dvije skupine: dva Mihaela i Lucijan primili su se programiranja, a Bruno i Jakov su izrađivali maketu broda. Raspberry Pi kompjutor i napajanje trebalo je smjestiti u unutrašnjost Titanica pazeći da do elektronike ne dođe voda i da brod bude stabilan dok plovi.

U nedjelju, na dan natjecanja, u Bratinu su stigla 3 Titanica: Titanic naših šestaša, Titanic osnovne škole iz Lasinje i Titanic osmaša iz osnovne škole iz Bosanske Krupe. Sva tri su se okušala u plovidbi na jezercu izbjegavajući postavljene prepreke na vodi. Titanic iz Lasinje plovio je najbolje i zauzeo 1. mjesto. Titanic učenika iz Bosanske Krupe i Titanic naših učenika imali su poteškoća s upravljanjem i vjetrom te su zauzeli 2. i 3. mjesto. Sve u svemu, nije bilo potapljanja ni prevrtanja brodova, a i sva je elektronika „preživjela“ vožnju tako da se ona prva asocijacija na koju pomislite kad se spomene Titanic kod nas, nasreću, nije dogodila! Sva tri mjesta smatramo uspješnima.

Jako smo ponosni na naše šestaše koji su, reklo bi se, ostavili srce u ovom Titanicu. Dečki, samo hrabro naprijed dalje, doći će i rezultat jednom! Učenike su kroz pripreme vodile učiteljice Ida Herak i Blanka Špeglić.

Natjecanje je održano u organizaciji TZ Pisarovina, Hrvatskog robotičkog saveza i Udruge Titanic 100 u Bratini.  Zahvaljujemo obitelji Žunec na gostoprimstvu!

Blanka Špeglić, školska knjižničarka

[URIS id=5817]