Mjesec hrvatske knjige obilježava se od 15. listopada do 15. studenog, a obilježili smo ga sudjelovanjem u Nacionalnom kvizu za poticanje čitanja i posjetom Interliberu.

Učenici 6. i 7. razreda tijekom listopada su čitali romane hrvatskih autorica koji su ove godine bili odabrani za Nacionalni kviz za poticanje čitanja. To su bili romani: Eva, mala žena Vlaste Golub, Ljeto na jezeru Čiču Jasminke Tihi-Stepanić i Drugačija Ivane Guljašević. Nakon pročitanih romana i ispunjenih pitanja na kvizu, tri predstavnice učenika uputile su se u Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu gdje se održavala završnica Kviza. Završnici su prisustvovale i autorice romana koje su nam govorile o sebi, o motivaciji koju imaju kada stvaraju romane te pohvalile sve koji su sudjelovali u kvizu. Poslušali smo izvrstan koncert puhačkog kvinteta Simply Brass koji su na svoj poseban način izvodili poznate melodije iz igranih i animiranih filmova. Kod izvlačenja nagrada nismo bili sretne ruke, ali nije to bilo ni toliko važno. Na povratku kući već se mislilo o sljedećem danu i odlasku na Interliber.

Interliber, najveći sajam knjiga i učila u Hrvatskoj, svake se godine odvija na Zagrebačkom velesajmu. U organizaciji Školske knjige naših je 14 učenika, s knjižničarkom Blankom Špeglić i pomoćnicom u nastavi Ninom Harambašić, stiglo na sajam s velikim planovima. Prvo je na redu bila radionica Laboratorija zabave gdje je svaki učenik izrađivao mali Sunčev sustav koji su kasnije zadržali kao suvenir. Zatim je slijedilo istraživanje po svim štandovima u paviljonu punom knjiga. Svatko si je pronašao i kupio što ga je zanimalo, a neki su bili i jako pažljivi pa su kupili knjige i poklončiće svojim ukućanima. Vrhunac dana bio je susret i fotografiranje s youtuberima koji su na Interliberu promovirali svoje knjige.

Na kraju posjeta Interliberu svaki je naš učenik dobio mali znak pažnje na štandu Školske knjige. Bilo nam je stvarno lijepo danas te smo se sretni i veseli uputili u našu Pisarovinu.

Blanka Špeglić, školska knjižničarka

[URIS id=6803]