Učenici osmih razreda naše škole 18. i 19. prosinca posjetili su grad Vukovar te tako bili sudionicima projekta „Posjet osmih razreda Vukovaru“. Cilj je projekta učenike osmih razreda, kroz dvodnevni posjet Vukovaru, učiti o vrijednostima Domovinskoga rata i Bitke za Vukovar.

Nakon dolaska u Vukovar, učenici su odslušali predavanja “Domovinski rat” i “Bitka za Vukovar”, a poslije ručka, u pratnji učiteljica i vodiča, posjetili Muzej vučedolske kulture te Muzej grada Vukovara. Slobodno vrijeme do večere,  učenici su iskoristili za druženje i spremanje za disco koji se nalazi na brodu usidrenom na obali Dunava. Drugoga je dana, nakon doručka, uslijedio obilazak memorijalnih mjesta na području grada Vukovara: izložbeni prostori Memorijalnog centra Domovinskog rata Vukovar, Spomen – dom hrvatskih branitelja na Trpinjskoj cesti, Kukuruzni put – Put spasa, Mjesto sjećanja – Vukovarska bolnica 1991.,  Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata, Spomen dom Ovčara i masovna grobnica na Ovčari.  Obišli smo i crkvu sv. Filipa i Jakova koja je nakon teških oštećenja u Domovinskom ratu temeljito obnovljena osim jednog malog dijela koji je ostao neobnovljen kao podsjetnik na ratno stradanje. Poslije obilaska memorijalnih mjesta,  uslijedio je ručak i podjela lunch paketa te šetnja centrom Vukovara i sudjelovanje u Školi mira i kvizu znanja.

Prije odlaska osmaša na terensku nastavu, svi učenici naše Škole tjedan dana su prikupljali higijenske potrepštine, hranu i slatke pakete koji su predani odmah po dolasku u Vukovar  u Socijalnu samoposlugu.

Daliborka Turk, učiteljica kemije, biologije i prirode

[URIS id=7302]