Projekt poticanja čitanja „Knjiga i ja, prijatelja dva“ uspješno je krenuo u ovogodišnju avanturu. Gabriel iz 3. razreda u Pisarovini prvi je nosio ruksak s knjigama kući i primjerno izvršio zadatak. Kod Gabrijela se cijela obitelj uključila u čitanje i komentiranje knjiga. U bilježnici s dojmovima o projektu Gabrijel je sve opisao, a kao najzanimljiviju odabrao je knjigu Mali meteorolog. Iz nje nam je svima naglas pročitao dio koji ga je najviše zainteresirao: razlika u nastajanju rose i mraza.

Istovremeno, projekt je krenuo i u PŠ Donja Kupčina. Za tjedan dana i otamo ćemo čuti dojmove o obiteljskom čitanju.

O projektu…

Projekt poticanja čitanja „Knjiga i ja , prijatelja dva“ provodi se u 3. razredima OŠ “V. Nazor” Pisarovina. Svaki učenik koji sudjeluje u projektu nosit će kući ruksak s knjigama. U ruksaku je sedam knjiga prilagođenih različitim uzrastima pa svatko u kući može odabrati nešto za čitanje. Poželjno je da se što više ukućana uključi u zajedničko čitanje. Projekt poticanja čitanja provodi školska knjižničarka.

Glavnu ulogu u projektu, ipak, imaju trećaši te je njihov zadatak, nakon što donesu ruksak s knjigama nazad u školu, prezentirati kako je izgledao taj tjedan u njihovoj obitelji. Prezentacija se sastoji od nekoliko dijelova: čitanje dojma o projektu zapisanog u bilježnicu dojmova, odabir najbolje knjige iz ruksaka (svaki učenik bira prema svom mišljenju) i čitanje naglas odlomka, pjesme ili članka iz knjige koja se učeniku najviše svidjela.

Više o projektu i tijeku provođenja pronađite ovdje.

Blanka Špeglić,

školska knjižničarka