“Svake veljače udruženje Insafe/INHOPE uz potporu Europske Komisije organizira Dan Sigurnijeg Interneta kojemu je cilj promicanje sigurnije i odgovornije upotrebe online tehnologije i mobilnih uređaja, posebice među djecom i mladima. Svake godine na drugi dan drugog tjedna drugog mjeseca tisuće ljudi diljem svijeta se udruže kako bi sudjelovali u događajima i aktivnostima kojima žele podići svijest o sigurnosnim problemima na internetu.

Tema ovogodišnjeg Dana sigurnijeg interneta je „Zajedno za bolji Internet.“

Fokus sigurnosti na internetu se tijekom godina s kreiranja „sigurnijeg“ interneta prebacio na kreiranje „boljeg“ interneta. Bez obzira jesmo li djeca i mladi, roditelji i skrbnici, učitelji i socijalni radnici, ili čak i predstavnici industrije, zakonodavci i političari, svi imamo veliku ulogu.

Povodom obilježavanja internacionalnog Dana sigurnijeg interneta 09. veljače, Centar za nestalu i zlostavljanu djecu već sedmu godinu zaredom organizira aktivnosti i akcije s ciljem poticanja i promicanja sigurnije i odgovornije upotrebe tehnologije i mobilnih uređaja među mladima i djecom, ali također i roditeljima.

Preuzeto s: https://www.dansigurnijeginterneta.org/index.php/informacije/ (pristupljeno 9.2.2021.)

Dan sigurnijeg interneta obilježen je i u našoj školi. Od Centra za sigurniji internet dobili smo edukacijski paket koji su učiteljice koristile za upoznavanje učenika sa savjetima i načinima sigurnog korištenja interneta. Internetom smo okruženi svakodnevno, a naši učenici nisu niti upoznali svijet kakav je bio prije mobitela, kompjutora i društvenih mreža. S edukacijom o ovoj temi počinje se od najranijih školskih dana.

Učenici 1. razreda gledali su i zajedno čitali e- slikovnicu “Sigurni s Neticom” gdje su kroz zanimljive likove Netice i njezinih prijatelja saznali koje opasnosti vrebaju na internetu te što učiniti u tom slučaju. Razgovarali su i podijelili svoja osobna iskustva. Crtali su uređaje kojima se u svom domu najčešće koriste za ulazak u digitalni svijet.

Učenici 2. a i b razreda su čitali Bajku o tri praščića koja je preoblikovana posebno za temu sigurnosti na internetu. Razgovarali su o pravilnom ponašanju na internetu te kako postupiti kada sretnemo “vuka” u virtualnom svijetu. Nakon pročitane bajke, zadatak učenika bio je smisliti njenu modernu verziju. Praščići su bili oni, djeca, koja ulaze u virtualni svijet i koja grade kućice, a vuk netko tko im želi načiniti nekakvu štetu, u tom virtualnom svijetu. Na taj način prepoznavali su opasnosti na internetu i saznali kako se mogu zaštiti i s kime razgovarati. Također, svaki učenik je dobio poster sa savjetima kako biti siguran na internetu.

Učenici 3.a razreda prisustvovali su Zoom sastanku u organizaciji CSI na temu “Sigurnost na internetu”. Savjete su im davali poznati youtuberi, kao što su gameri Lavvek, Malajski Tapir i Pvt Mole te neke influencerice kao što su Mashins’ the Beauty, Nina Turković i dr. Učenici su budno pratili savjete i bili oduševljeni što ih čuju od svojih idola. Također su se preko nekih kvizova i moderniziranih priča upoznali s terminima poput phising, grooming, trolling i sl.

U 3.b razreda Dan sigurnijeg interneta obilježen je čitanjem slikovnice „Sigurni s Neticom“. Svoje znanje učenici su provjerili uz kviz. Na temelju znanja o sigurnosti na internetu provedena je govorno-pisana vježba Dan sigurnijeg interneta na satu Hrvatskog jezika.

U višim razredima, na satovima engleskog jezika ovaj dan obilježen je izradom digitalnih plakata sa savjetima i načinima sigurnog korištenja interneta.

[URIS id=9342]