Na poziv profesorice savjetnice Kristine Škaler iz Srednje škole „Faust Vrančić“ uključili smo se u Međunarodno natjecanje GTA Science & Technology Syimposium. Natjecanje se provodilo u tri kategorije: znanost, tehnologija i inovacije. Nakon odluke da se predstavljamo u kategoriji tehnologije s projektom „Titanik“ odabran je tim koji će se natjecati.

U originalnom sastavu sudjelovali su Mihael Š., Lucijan Z., Bruno B., Mihael I. i Jakov P., a za nastup pred međunarodnim sucima i obranu rada na engleskom jeziku odvažili su se Lucijan i Mihael.

Za sudjelovanje u natjecanju učenici su sa školskom knjižničarkom napravili video kojim se predstavio projekt i objavili ga na facebook stranici Simpozijuma. Nakon pregleda svih pristiglih radova, učenici su imali zakazan Zoom sastanak pred međunarodnim sucima te su trebali odgovarati na postavljena pitanja. Naš termin za interview bio je 19. veljače od 15 sati te su Lucijan i Mihael sa školskom knjižničarkom strpljivo čekali svoj red u školi pred zaslonom ekrana i pratili prethodne natjecatelje. Nakon početnog predstavljanja naših učenika počela su se redati pitanja: zašto je odabran program Rasperry Pi, a ne neki drugi program; koja je vrsta programiranja korištena (blokovi, pisanje kodova ili linijsko programiranje); kako se projekt može koristiti u stvarnim situacijama i koja bi bila njegova konkretna primjena…

Naši dečki su se jako dobro snašli i dali izvrsne odgovore na pitanja. Nestrpljivo smo čekali proglašenje rezultata ovog natjecanja u kojem je sudjelovalo na desetke zemalja s tri kontinenta. U nedjelju, 28. 2., kasno navečer stigle su potvrde o osvojenom prvom mjestu za Mihaela i Lucijana!

Bravo! Čestitamo!

Blanka Špeglić,

školska knjižničarka