U Šibeniku je od 27. do 29. listopada održana Carnetova konferencija za korisnike – Carnet Users Conference. Na ovoj konferenciji okupljaju se učitelji, nastavnici, stručni suradnici i ravnatelji osnovnih i srednjih škola, CARNET sistem inženjeri i koordinatori, članovi znanstveno-istraživačke zajednice, kao i informatički stručnjaci i gospodarstvenici iz područja informacijsko-komunikacijske tehnologije.

Konferencija se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja, a na otvorenju je prisutne pozdravio ministar Radovan Fuchs.

Tijekom tri dana odvijale su se radionice i interaktivna izlaganja paralelno u desetak dvorana kongresnog centra, a sve na temu korištenja tehnologije u nastavi. Na svečanom otvaranju i zatvaranju konferencije svi prisutni u dvorani, ali i online prijavljeni zainteresirani slušatelji mogli su pratiti pozvana predavanja poznatih osoba iz područja obrazovanja. To su bili:

  • Marco Neves, stručnjak za primjenu umjetne inteligencije u obrazovanju, govorio je o dobrim praksama uvođenja umjetne inteligencije u obrazovni sustav Portugala te o tome kako se umjetna inteligencija može koristiti u okviru personaliziranog učenja i novih pristupa u kojima tek trebamo razviti nove strategije vrednovanja.
  • Andreas Schleicher, OECD-ov ravnatelj Uprave za obrazovanje i vještine, inicijator je Programa za međunarodnu procjenu znanja i vještina učenika (PISA) i drugih međunarodnih instrumenata. Na predavanju je govorio o svom bogatom iskustvu u ovom poslu.
  • Fengchun Miao, direktora Jedinice za tehnologiju i umjetnu inteligenciju u obrazovanju u UNESCO-u. Zadužen je za vođenje programa o umjetnoj inteligenciji u obrazovanju, IKT-u u razvoju obrazovne politike, razvoju digitalnih vještina za nastavnike i učenike, otvorenim obrazovnim resursima (OER), mobilnom učenju i budućim e-školama, o čemu je govorio na predavanju.

S čak tri odabrana rada na konferenciji su se predstavile Maja Knez Vranić, učiteljica engleskog jezika i Blanka Špeglić, školska knjižničarka. Održale su 90-minutnu radionicu za web alat Edpuzzle (za polaznike u konferencijskoj dvorani te istovremeno za online polaznike) te dva interaktivna izlaganja –  o Minecraft EE videoigri u nastavi te projektima poticanja čitanja u knjižnici i na nastavi engleskog jezika s naglaskom na korištenje web alata Flipgrid.

Interaktivno izlaganje na temu razredne platforme ClassDojo i korištenju IKT alata u online nastavi u svojim razredima održale su Irena Solenički i Marija Dujmović, učiteljice razredne nastave.

Korištenje IKT-a u nastavi, kako u školi uživo tako i na daljinu te u komunikaciji s roditeljima jedno je od tri područja u kojima se usavršavamo i u sklopu Erasmus+projekta “Učimo putujući svijetom” te novostečena znanja prenosimo drugima.

Trodnevni program bio je prilično naporan, ali i poticajan i motivirajući za daljnji rad.

Više o samoj konferenciji te pozvanim predavačima potražite na https://cuc.carnet.hr/2021/

Blanka Špeglić, školska knjižničarka

[URIS id=10579]