Dragi učenici i učenice,

danas obilježavamo Dan ružičastih majica, dan kad su svi učenici jedne škole u Kanadi stali u zaštitu jednog učenika koji je došao u školu u ružičastoj majici, a njegovi vršnjaci su mu se rugali i ismijavali ga zbog te majice. Rugali su mu se jer su mislili da nije prikladno da dječak nosi rozu majicu i to je bio povod maltretiranju tog učenika. Učenici koji se to vidjeli, dogovorili su se da sutradan dođu svi učenici i učenice te škole u ružičastim majicama, da bi pokazali zlostavljačima da su u manjini i da ne mogu maltretirati i zlostavljati slabije od sebe. To je promijenilo situaciju u toj školi i zlostavljači su se povukli kad su vidjeli da su u manjini. Izgubili su moć.

To očekujemo i od vas u našoj školi. Stanite u zaštitu slabijih učenika i zaštitite ih od zlostavljača u svojim razredima. Ako štitite „žrtvu„ pomažete i tom učeniku i sebi jer sutra VI možete biti meta zlostavljača.    

Priklonite se dobrim učenicima i suprotstavite se bahatim i nasilnim učenicima! Prijavite učiteljima sva neprihvatljiva ponašanja!

Vi danas imate ružičaste i crvene majice da se prisjetimo vršnjačkog nasilja koje se tada dogodilo, ali događa se i u našim školama i to svakodnevno. Od verbalnog do fizičkog zlostavljanja  – NAŽALOST.  

Ako poznajete bilo kojeg učenika koji je meta zlostavljača, stanite uz njega i pružite otpor zlostavljačima.

                                        

                                         Vinka Tarabene Gaćina Bilin, pedagoginja

[URIS id=11195]