Ožujak – mjesec u kojem počinje proljeće bilo je odlično vrijeme za susret s dvije autorice koje jako vole prirodu, biljke i životinje i često baš o tome stvaraju prekrasne priče i slikovnice. Posjetile su nas  Ivana Francišković Olrom i Renata Meštrović Blagajac!

Susret je organizirala učiteljica Miliana Škurla za sve učenike produženog boravka, no prije čitanja novih slikovnica, autorice su posjetile školsku knjižnicu. U knjižnici su ih nestrpljivo čekali učenici 8. razreda, Ivan D. i Nicole J. Oni su danima prije ovog susreta, prema uputama školske knjižničarke, samostalno istraživali i pripremali pitanja koja će postaviti našim gošćama. Više je to bio ugodni razgovor nego formalni intervju, a naše „novinare“ zanimalo je kako autorice odabiru teme za pisanje, vole li to što rade i ispunjava li ih pisanje.

O Ivani Francišković Olrom puno su znali i otprije, njene knjige Čudak Šumek, Pikavica Evica i seriju priča o Smotancima već su čitali i, kako su im se jako svidjele, s nestrpljenjem su čekali i novu slikovnicu pod nazivom Janko i sjemenka.

Neobično im je bilo što o Renati Meštrović Blagajac nisu uspjeli ništa pronaći. Knjiga Šeprtljavi vitez prva je objavljena priča ove autorice pa nam se sama predstavila u intervjuu. Saznali smo da su pustolovine ovog viteza nastale dok je smišljala i izmišljala priče za laku noć svojoj djeci i da u planu već ima i nastavak, odnosno cijelu seriju priča o ovom vitezu.

Vanjska učionica idealna je za ovakva druženja

Nakon knjižnice, uputili smo se u vanjsku učionicu. Tamo su učiteljice Miliana Škurla i Ivana Horvatić Drešar sve pripremile za književni susret. Djeca su s uzbuđenjem čekala i dočekala spisateljice! Započelo je veselo druženje uz razgovor, čitanje slikovnica i pokazivanje ilustracija.

Slikovnica Janko i sjemenka topla je priča o brizi za okoliš, za biljke i životinje. Glavni lik je simpatični vepar Janko kojeg pratimo od mladih dana pa sve do njegove starosti.

Šeprtljavi vitez i spas krivog napitka prva je priča iz ove serije. Osim teksta, spisateljica je sama napravila i ilustracije za ovu slikovnicu. Na vrlo duhovit način opisuje dogodovštine jednog jako šeprtljavog viteza koji je toliko puta nešto napravio krivo da je na kraju … He, he, he, pročitajte sami pa ćete saznati!

Knjige Janko i sjemenka te Šeprtljavi vitez i spas krivog napitka možete posuditi u našoj školskoj knjižnici jer su nam autorice poklonile od svake po primjerak. Hvala!!! Za uspomenu, svoj primjerak Pohapanca dobili su i Ivan i Nicole.

Nakon druženja u vanjskoj učionici učenici su si za uspomenu kupili željenu slikovnicu ovih autorica koja će ih dugo, dugo vremena podsjećati na ovaj divan sunčani dan, čitanje i njihove boravkaške učiteljice!

Nakon intervjua u školskoj knjižnici

Blanka Špeglić, školski knjižničar mentor

[URIS id=11438]