U petak, 3. lipnja učenici 5. i 6. razreda posjetili su središte Primorsko-goranske županije – grad Rijeku. Svi su s nestrpljenjem čekali ovaj dan jer bio je to prvi izlazak i odlazak iz škole nakon dvije pandemijske godine online nastave, nastave sa svim mogućim ograničenjima i zabranama.

Učenici su prvo posjetili Astronomski centar na Sušaku u kojem su pogledali film o postanku života te poslušali predavanje o planetima Sunčevog sustava. Bilo je zanimljivo putovati sa zvijezdama i letjeti nebeskim prostranstvima…bar u mislima.

Nakon kraće šetnje Trsatom posjetili smo svetište Majke Božje Trsatske i saznali od vjeroučiteljice Karoline Horvat nešto o tom najstarijem marijanskom svetištu u Hrvatskoj. U blizini je riječka Gradina (Trsatski kaštel)- vidikovac koji se nalazi 138 metara iznad Rijeke i s kojeg se pruža prekrasan pogled (odlično za slikanje!) na cijeli grad Rijeku i Riječki zaljev. Nekoliko povijesnih podataka o Gradini iznijela nam je učiteljica povijesti Nikolina Maretić Ašperger.

Prošlo je podne i trebalo se malo odmoriti, ali i napuniti baterije za poslijepodnevno razgledavanje centra grada i njegovih znamenitosti. Ručak u McDonaldsu bio je pravi pogodak! Nakon što smo se okrijepili, dvije turističke vodičice provele su nas i upoznale s najzanimljivijim povijesnim i kulturnim građevinama grada (Korzo – glavna gradska žila kucavica, Gradski toranj – jedno od glavnih obilježja samog grada, Koblerov trg s kojeg se ulazi u Stari grad u kojemu su Stara vrata, katedrala sv. Vida (zaštitnika grada) i Kosi toranj, prolazak kroz ponovno otvoreni Tunel…). Nakon što smo se pozdravili s gospođama vodičicama iz Rijeke, slijedilo je još malo slobodnog vremena za osvježenje uz sladoled ili kupovinu neke sitnice za članove obitelji koje smo ostavili u Pisarovini.

Tople kišne kapi označile su kraj našeg druženja s Rijekom i naš povratak kući, ali uz obećanje: Rijeko, doći ćemo ti opet!

Danijela Kordić, učiteljica HJ