U ponedjeljak, 6. lipnja 2022. u Strukovnoj školi Sisak otvorena je izložba pod naslovom
„ NARODNA NOŠNJA MOG ZAVIČAJA – ČUVARICA TRADICIJE I BAŠTINE“.

Izložba je rezultat likovno-literarnog natječaja koji je Udruga za brigu o djeci i mladima „Radost“ iz Budaševa raspisala još u ožujku ove godine. Natječaj je proveden uz suglasnost i potporu Zajednice kulturno- umjetničkih udruga Sisačko-moslavačke županije i Katehetskog ureda Sisačke biskupije, a u njemu su sudjelovali učenici i mentori iz četrnaest osnovnih i tri srednje škole s područja Sisačke biskupije i Sisačko-moslavačke županije.

Na natječaj je pristiglo ukupno 168 likovnih, 21 literarni rad te 3 medijska uratka, koje su vrednovala povjerenstva.

Otvorenju izložbe prisustvovali su, uz nagrađene učenike i njihove mentore, i izaslanica župana Sisačko-moslavačke županije Ivana Celjaka te predsjednica Zajednice kulturno-umjetničkih udruga SMŽ Ivanka Roksandić, predstojnica Katehetskog ureda Sisačke biskupije s. Smilja Čirko, ravnatelj Strukovne škole Sisak Ivica Beloglavec, pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvoj, zaštitu okoliša i prirode Anita Sinjeri-Ibrišević i brojni posjetitelji izložbe.

Nakon prigodnog pozdrava predsjednice Udruge Ljiljane Slunjski, sve uzvanike na izložbi su pozdravili i ravnatelj Strukovne škole, predstojnica Katehetskog ureda Sisačke biskupije s. Smilja Čirko te izaslanica župana SMŽ i predsjednica ZKUU SMŽ.
Svi su govornici istaknuli važnost čuvanja baštine i tradicije te prenošenje tih vrijednosti na djecu i mlade, što je i bio cilj natječaja.
Uslijedilo je proglašenje najuspješnijih radova.

1. MJESTO osvojio je video uradak “ČUVARICE TRADICIJE I BAŠTINE”, OŠ „Vladimir Nazor“ Pisarovina

Poveznica na nagrađeni video uradak: https://www.youtube.com/watch?v=yyKzzT-DFno

Program na otvorenju izložbe svojim su nastupom oplemenili najmlađi sudionici programa odjeveni u narodne nošnje: Dječja folklorna skupina PŠ Repušnica, KUD Sunjanka iz Sune-mlađa i srednja skupina te Mali folklor OŠ Budaševo-Topolovac-Gušće.

Dio teksta i fotografija preuzet sa stranice udruge „Radost“ Budaševo.

Pripremila: Smilja Matijević