U razdoblju od 24. listopada do 29. listopada 2022. tri su učiteljice našeg školskog Erasmus+ tima ostvarile mobilnost planiranu projektom R2!-D2! (Razvijajmo ruralno! – Djelujmo digitalno!) otputovavši na stručno usavršavanje u San Cristobal de la Laguna na Tenerifima.

Učiteljica razredne nastave Irena Solenički pohađala je tečaj Enviromental Education: Learning and Acting for a Better Future kojem je cilj bio kod učitelja osvijestiti važnost uloge škole u obrazovanju učenika o ovoj društveno gorućoj temi te im pružiti konkretne metode i ideje na koji način djelovati u svojim zajednicama. Šesnaest učitelja iz Portugala, Francuske, Hrvatske, Italije, Litve i Slovačke, te dvije kolumbijske trenerice razmatrali su ekološke probleme u svijetu, te kako ih prenijeti učenicima da bi oni shvatili važnost teme: zašto je bitno djelovati lokalno i početi od sebe, da bi se situacija na globalnoj razini ipak mijenjala na bolje s godinama koje nam slijede. Računajući ekološki otisak svatko je osvijestio koliko prosječno ispušta ugljika na godišnjoj razini, s obzirom da je on taj plin koji izaziva efekt staklenika i uzrokuje globalno zatopljenje. Nakon praktičnih igara razvrstavanja otpada i pogađanja koliko dugo se koje tvari razgrađuju u prirodi, učitelji su posjetili ekološki održiv botanički vrt „Palmetum“ u kojem se nalazi najviše vrsta palmi na svijetu na prostoru koji je prije toga bio gradsko odlagalište otpada. Uz razmjenu dobrih praktičnih ideja učitelji su oblikovali nove eko-projekte koje će provoditi u svojim razredima diljem EU.

Učiteljica Informatike Lucija Pokos i učiteljica Talijanskog jezika Jasna Perić pohađale su tečaj Google for Education: Search, Collaborate and Create na kojem su učile o tome kako na kreativan način koristiti Googleove alate i pripremati nastavne sadržaje pomoću Google Classrooma, Google Slidesa, Google Mapsa i aplikacija kao što su Nearpod, Flipgrid, Slido i Canva. Organizatori obaju tečajeva, Europass Teacher Academy, polaznicima su omogućili posjetiti Nacionalni park u podnožju vulkana Teide, najvišeg vrha Španjolske, te prošetati San Cristobalom de la Laguna u pratnji vodiča od kojih su slušale o zanimljivoj povijesti grada i otoka, što je ujedno bila i odlična prilika za povezivanje s internacionalnim kolegama za koje se nadamo da će uroditi zanimljivim budućim suradnjama u vidu novih projekata s učenicima.

Jasna Perić, prof., Lucija Pokos, mag. prim. educ. i Irena Solenički, dipl. uč.