Robotička natjecanja u Croatian Makers ligi odvijaju se prema planu. Naši četvrtaši i petaši uspješno su završili prva dva kola natjecanja.

Od ove školske godine učenici sudjeluju u natjecanjima s novim edukacijskim robotima micro:Maqueen Plus na bazi micro:bita koje školama sudionicima donira Institut za razvoj i inovativnost mladih. Za programiranje robota učenici su morali svladati Mind+ grafički softver, a u sljedećem kolu natjecanja čeka ih još jedna novost.

Tijekom prosinca i siječnja školski mentori odradili su edukaciju za korištenje Huskylens kamere za umjetnu inteligenciju te su školi donirane dvije kamere za daljnje sudjelovanje u Ligi.

Sada na red dolaze učenici: naučit će principe i načine rada kamere s naglaskom na prepoznavanju lica i oznaka (tagova). Korištenjem Mind+ aplikacije za programiranje izradit će svoje prve programe koji će kombinirati rad s Micro:bitom, Maqueen robotom i kamerom, a takav zadatak ih očekuje u trećem, ekipnom kolu natjecanja koje će se nakon dugo vremena održati uživo.

HuskyLens kamera, micro:Maqueen Plus robot, micro:bit 

O Croatian makers ligi:

Croatian Makers liga je dio projekta Croatian Makers koji je 2014. godine pokrenuo Institut za razvoj i inovativnost mladih (IRIM), a cilj joj je omogućiti široko uključivanje robotike, automatike i programiranja u edukaciju u osnovnoškolskom uzrastu.

Fokus projekta je razvoj digitalne i znanstvene pismenosti, tehnoloških i ostalih kompetencija u okviru STEM područja za mlade u Hrvatskoj i drugim zemljama, kako bi postali ravnopravni građani 21. stoljeća. Pri tome se STEM aktivnosti vide kao alat za postizanje još važnijih vještina kao što su vještine učenja, rješavanja problema, suradnje, komunikacije, kao i osobina ličnosti poput znatiželje, incijative, upornosti, prilagodljivosti te društvene i kulturološke svjesnosti.

Blanka Špeglić, šk. knjižničarka

Lucija Pokos, učiteljica informatike

Izvor: https://croatianmakers.hr/hr/naslovnica/