Da, da, trebalo bi pisati straničnik, označivač stranica, možda čak knjižnik ili dočitnica, ali svi ih najbolje znamo pod imenom bookmark!

Obilježavajući Mjesec školskih knjižnica, svakog listopada naši učenici sudjeluju u međunarodnom The Bookmark Exchange Projectu. Projektom se nasumično spoje dvije škole te učenici izrade straničnike koje šalju zemaljskom poštom jedni drugima. Uvijek je zanimljivo nakon prijave iščekivati koju školu i iz koje zemlje će učenici dobiti za partnere. Tema projekta svake je godine povezana s aktualnim svjetskim zbivanjima te je tako 2022. godine tema bila „Reading for global peace and harmony“.

Straničnike su izrađivali učenici 4.a razreda. Za zemlju partnera kojoj trebamo slati poruku mira i sklada dobili smo Rusiju. Hm, da.

No, u razgovoru s učenicima brzo smo došli do zaključka da su svi desetogodišnjaci na svijetu ,ipak, samo djeca koja žele imati bezbrižno i sretno djetinjstvo, koja vole druženja s prijateljima, koja vole jesti čokoladu i koja će se radovati našim straničnicima jednako kao i mi njihovima!

I, tako smo izradili 20 veselih dječjih straničnika i poslali ih u daleku Rusiju još u studenom, a ovih dana razveselio nas je paket koji su dobili naši četvrtaši – stigao je po jedan straničnik posebno izrađen za svakog učenika u 4.a razredu! Sada će biti korisni kod čitanja lektirnih knjiga, a u budućnosti lijepa uspomena na 4. razred i osnovnu školu.

Irena Solenički, učiteljica RN

i Blanka Špeglić, šk. knjižničarka