Erasmus+ projekt Razvijajmo ruralno – djelujmo digitalno treći je u nizu Erasmus projekata naše škole. Ovim projektom radimo na osnaživanju digitalnih kompetencija učitelja i učenika te na osvještavanju ekoloških problema i idejama kojima i samo možemo učiniti nešto za dobrobit naše škole i lokalne zajednice.

Kao jedna od aktivnosti u projektu planiran je posjet portugalskoj osnovnoj školi u malom mjestu Povoa de Varzim u Portugalu. Suradnja naših dviju škola traje već nekoliko godina, najprije kroz projekt razmjene straničnika, zatim kroz obilježavanje Europskog dana jezika, pa kroz vrlo uspješan eTwinning projekt „Amazing Croatia“ te sada i kroz posjet naših učiteljica Blanke Špeglić i Maje Knez Vranić svojim kolegama u Portugalu. Cilj jobshadowinga promatranje je rada učitelja s učenicima, međusobne suradnje među učiteljima, suradnje sa školskim menagmentom te razmjena ideja i usavršavanje vlastitih kompetencija, u ovom slučaju u digitalnom području.

Naš domaćin u ovoj školi i osoba koja je planirala sve naše aktivnosti bila je učiteljica Engleskog jezika i školska knjižničarka Marta Antunes.

Tijekom petodnevnog boravka u ovoj portugalskoj školi upoznali smo se s organizacijom obrazovnog sustava u Portugalu, usporedili neke naše i njihove dobre, ali i loše strane. Konkretnije smo upoznali samu školu Aver-o-Mar te razgledali školski prostor koji je planiran i građen tako da se poštuje održivost i zaštita okoliša. Upoznali organizaciju rada školske knjižnice i načine uključivanje knjižnice u različite projekte povezane s lokalnom zajednicom koja je usko povezana s radom škole.

Posjetili smo područnu školu gdje smo promatrale izvođenje nastave engleskog jezika u 2. razredu te predavanje stručnjaka za medije iz Gradske knjižnice o opasnostima interneta „Don’t stumble on the Internet“ pripremljeno za učenike 1. – 4. razreda. Prezentirana nam je platforma „Milage“ koja je u Portugalu neizostavan alat za poučavanje određenih predmeta poput engleskog jezika i matematike.

Slušali smo i sudjelovali u nastavi engleskog jezika u razredima različitih uzrasta tijekom kojih smo radili i na našim zajedničkim trenutno aktivnim eTwinning projektima „Healthy Valentines“ and „Insects go to school“. Posjećivali smo i nastavu drugih predmeta čiji učitelji su također uključeni u projekte, poput likovnog unutar kojeg se, osim crtanja i slikanja i drugih likovnih tehnika, puno radi rukama i različitim materijalima, slično našoj tehničkoj kulturi.

Zanimljivo je bilo vidjeti kabinet za robotiku u kojem učenici rade nacrte za 3D printer. Punjenje za printer sami dobivaju reciklirajući plastiku. Trenutno rade na izradi električnog bicikla koji će imati brzinu do 40 km/h, a svi dijelovi uključujući i motor nastat će u tom školskom kabinetu, a izradit će ga učenici.

Osim s kolegicom Martom Antunes, koja je i osmislila sve naše aktivnosti, puno vremena smo proveli s učiteljicom Engleskog jezika Fatimom Cunhom. Sudjelovali smo na satima engleskog jezika s učenicima 7. i 8. razreda te smo bili gosti u Komunikacijskom klubu. U tom klubu djeluje učenička skupina koja izrađuje medijske sadržaje poput filmova i intervjua, a najzanimljivije nam je bilo vidjeti nastajanje školskog podcasta. Škola ima svoj kanal na kojem objavljuje sve nastale sadržaje.

Što smo dobili od jobshadowing aktivnosti? Upoznali smo nove načine povezivanja sadržaja između različitih predmeta i neke nove načine suradnje među učiteljima. Povezali smo naš postojeći Erasmus projekt s novim eTwnning projektom u kojem ćemo se baviti ekologijom i održivim razvojem uređujući školski okoliš u Pisarovini. Tijekom boravka na nastavi povezali smo se i preko Minecraft platforme te se portugalska škola odlučila uključiti u naš, već uhodani eTwinning projekt MineClass II. I tako se naše, sad već možemo reći prijateljstvo sa školom Aver-o-Mar nastavlja opet u virtualnom svijetu do nekog drugog, nadamo se skorog susreta uživo u našoj Hrvatskoj.

Blanka Špeglić, stručni suradnik mentor

Maja Knez Vranić, učitelj mentor EJ