2. kolo Croatian Makres Lige

Stigli smo na pola puta u Croatian Makers ligi! U prosincu je odrađeno 2. kolo natjecanja. Kao i prvo, i ovo je bilo on-line, tako da smo sve odradili u našoj školi – postavili stazu, učenicima predstavili zadatak; oni su programirali robote prema zadatku, a na kraju smo radove snimili i poslali rezultate. Samo natjecanje bilo je zanimljivo kao i prvi put. Učenici su razmišljali o zadatku i kako ga najbolje riješiti. Roboti su vozili, skretali, vrtili se, vraćali, svijetlili i pištali. Ako nisu bili zadovoljni robotovim „ponašanjem“, učenici su prepravljali program dok nisu dobili najbolji rezultat. Ili, dok nije isteklo vrijeme. Natjecanje je trajalo 3 sata.

Objedinjeni rezultati velikogoričkog područja, kojem i mi pripadamo, objavljeni su sredinom siječnja. Naš učenik Petar B., s osvojenih maksimalnih 400 bodova, dijeli 1. mjesto s ostalim najboljim natjecateljima 2. kola. Natjecanje se, osim individualno, boduje i ekipno pa je tako ekipa naše škole napredovala za dva mjesta u odnosu na 1. kolo.

Sljedeće natjecanje održat će se u veljači, u Velikoj Gorici. U tom 3. kolu natjecanja našu školu će predstavljati 4 učenika koji će se natjecati kao jedna ekipa. Za to natjecanje mBot roboti su nadograđeni senzorima za boju, temperaturu i vlagu. Senzore nam je donirala CM liga na edukaciji mentora kojoj su, iz naše škole, prisustvovale Ida Herak i Blanka Špeglić.

 

U OŠ “V. Nazor” Pisarovina održano 1. kolo Croatian Makers lige

Od ove školske godine i mi smo članovi Croatian Makers Lige, projekta udruge Institut za Razvoj i Inovativnost Mladih – IRIM. Fokus ovog projekta je razvoj digitalne i znanstvene pismenosti, tehnoloških i ostalih kompetencija u okviru STEM područja za mlade u Hrvatskoj i drugim zemljama, kako bi postali ravnopravni građani 21. stoljeća. (preuzeto sa http://croatianmakers.hr/hr/o-nama/ ) U sklopu tog projekta provest ćemo 4 natjecanja – kola, prema zadanom rasporedu.

1. kolo održali smo u ponedjeljak. Sudjelovalo je 10 učenika koji su se danima u svoje slobodno vrijeme pripremali kako bi pokazali svoje programerske vještine. Uključenjem u projekt dobili smo i 5 m-bot robota. Zadatak je bio programirati m-bota da se kreće po zadanoj stazi, svijetli određenim bojama, zaustavi se na točno određenom mjestu i proizvede zvuk.

Na natjecanju je bilo vrlo uzbudljivo! Trajalo je 3 sata, ali i to nam je bilo prekratko. Da se učenike pitalo, ostali bi oni još toliko! Svoje programe su svi isprobali na robotima, a najbolji uradak svakog učenika smo snimili i poslali, kao i ukupne bodove.

U Croatian Makers robotičku ligu uključeno je 550 škola i više od 10 000 učenika. Mi smo tek počeli i svaki rezultat nam je poticaj da sljedeći put budemo još bolji, a novo kolo počinje već 1. prosinca!

Pripreme i natjecanja s učenicima provode učiteljice Ida Herak i knjižničarka Blanka Špeglić.